SSI Bygning 91

​​Bygherre: Statens Serumsinstitut 
 
Funktion: BSL 2/3 lab. (Bio Safety Level 2/3) er et særligt område i et staldområde (mus m.v.), hvor der kan gennemføres særlige undersøgelser, projekter og forsøg med farlige vira og bakterier – og derfor er området indrettet således at det kan dekontamineres med stor hast ved udslip eller når der skal skiftes projekt – dvs området er gastæt og selve indblæsningen af dekontamineringsgasserne tager ca. 1 sekund, hvilket stiller meget store krav til vægopbygninger, installationer m.v.

Alectias Nyhedsbrev Februar 2012: Statens Serum Institut (SSI) har udviklet en ny vaccine, der kan bekæmpe tuberkulose langt mere effektivt i fremtiden. For at kunne videreudvikle og forbedre denne og andre vacciner har SSI etableret en ny dyrestaldsfacilitet, der overstiger de skrappeste internationale standarder for højsikrede laboratorier. Faciliteten er designet og projekteret af rådgivningsvirksomheden ALECTIA. På globalt plan er ca. 2 milliarder mennesker smittet med de bakterier, der kan fremkalde tuberkulose, og årligt dør 1,7 mio. mennesker af sygdommen. Men takket være en ny vaccine udviklet af forskere fra SSI, er det håbet, at langt færre mennesker vil dø af tuberkulose i fremtiden. For at kunne videreudvikle vaccinen har ALECTIA designet og projekteret en ny, sikker forskningsfacilitet til SSI. Faciliteten vil fremadrettet blive anvendt til forskellige typer af vacciner.

Kompliceret design Design af faciliteter til forsøg med højt smitsomme vira og bakterier er særdeles kompliceret. Et særligt afgørende krav til SSI’s byggeri var, at dele af bygningen skulle kunne gasses seperat, mens andre dele af bygningen stadig var i brug. Derfor er rummene designet til at være gastætte, så de kan desinficeres ved gasning.

Det unikke ved SSI’s nye facilitet er, at den er opført i en af instituttets eksisterende bygninger. Carsten Rasmussen, afdelingsleder og ekspert i sikkerhedsfaciliteter hos ALECTIA fortæller: ”Højsikrede biologiske forskningsfaciliteter opføres normalt som tunge bunker-lignende bygninger, og det er aldrig før set, at et så gastæt område er opført som en letvægtskonstruktion inde i en ‘almindelig’ bygning.”

Det gastætte laboratorium er opført som en letvægtskonstruktion inde i en ‘almindelig’ bygning.” Simpelt men effektivt koncept Flere eksperter var ellers af den overbevisning, at det var en umulig opgave at opføre faciliteten i en eksisterende bygning. Men ALECTIAs specialister opfandt i samarbejde med SSI’s tekniske fagfolk et simpelt og effektivt koncept. Carsten Rasmussen siger:

”Ved at anvende en særligt tynd, men meget tæt indre væg-, gulv- og loftkonstruktion kombineret med et meget begrænset antal omhyggeligt tætnede gennemføringer, en omhyggelig designkvalificering, hvor alle relevante designdetajler er testet og valideret i MockUps forud for inkorporeringen i selve byggeriet, en meget tæt byggestyring under hele byggefasen, og 100 % kvalitetssikring, har vi opnået en ekstrem grad af tæthed, som bl.a. sikrer, at der kan udføres desinfektion ved gasning i naborum til rum, hvori der stadig udføres forsøg med dyr.”

Verdensrekord i tæthed Det banebrydende design overstiger de skrappeste tæthedskrav i internationale standarder for laboratorier til forsøg med biologiske agenser, og ifølge Carsten Rasmussen har dyrestaldsfaciliteten formentlig sat verdensrekord i tæthed for faciliteter bygget som let konstruktion. Det høje niveau af tæthed bidrager til facilitetens sikkerhedsniveau, men også til, at der opnås valide og troværdige forskningsresultater i en facilitet, hvor det er muligt at gennemføre flere eksperimenter samtidig.

Arkitekt: Langvad A/S Arkitekter 

 
Landskabsarkitekt: –
 
 Ingeniør: Alectia A/S
 
Areal: Ca.450 m2 
 
Årstal: 2009 – 2010